marxoudi_web1ekfrasi_logolhs_logo

 

Ομιλία της Selma Eylem, προέδρου της KTOEÖS,

στη συζήτηση στρογγυλής τράπεζας

που οργάνωσε η Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης-Ενωμένη Κύπρος

 

Στις 15 Μαρτίου 2024, η Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης-Ενωμένη Κύπρος οργάνωσε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με τη συμμετοχή της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο, Maria Angela Holguin, με θέμα «Αποτελεσματική συμμετοχή της Κοινωνίας των Πολιτών ως σημαντικού παράγοντα στη διαπραγματευτική και ειρηνευτική διαδικασία στην Κύπρο». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Σπίτι της Συνεργασίας.

Δημοσιεύουμε την ομιλία της Selma Eylem, προέδρου της KTOEÖS* (τ/κυπριακή Συντεχνία καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης), εκ μέρους  των οργανωτών:

Αγαπητή Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, κα Maria Angela Holguin Cuellar,

Αγαπητοί σύντροφοι,

Καλώς ήρθατε στη συζήτηση στρογγυλής τράπεζας που διοργάνωσε η Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης-Ενωμένη Κύπρος, η οποία αποτελείται από 75 οργανώσεις που εργάζονται μαζί για πολλά χρόνια για την ειρήνη και μια ενωμένη ομοσπονδιακή λύση στο νησί μας.

Καταρχάς, θα ήθελα, εκ μέρους της Πρωτοβουλίας,  να ευχαριστήσω την κα Cuellar που μοιράστηκε τον πολύτιμο χρόνο της να είναι εδώ μαζί μας και για την αφοσίωσή της να συνεχίσει το ημιτελές έργο που έχει παγώσει από τη συνάντηση στο Crans Montana το 2017.

Αγαπητοί σύντροφοι, αγαπητή κα Cuellar,

Όλοι οι Κύπριοι, αλλά ιδιαίτερα η τουρκοκυπριακή κοινότητα, πληρώνουν βαρύ τίμημα για την έλλειψη λύσης στο Κυπριακό. Οι Τουρκοκύπριοι, που εδώ και χρόνια έχουν αποκλειστεί από το διεθνές δίκαιο, είναι καταδικασμένοι να ζουν σε συνθήκες απομόνωσης στο μισό νησί, το οποίο η Τουρκία έχει μετατρέψει σε υποδιοίκηση, έχει καταλάβει κάθε θεσμό, δημιουργώντας ένα τόπο σωματεμπορίας, ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, συστήματος μαφίας στις δημογραφικές πολιτικές, με συστηματική αφομοίωση, ενσωμάτωση και συντηρητικές πολιτικές.

Οι Τουρκοκύπριοι μάχονται για την ύπαρξή τους ενάντια σε οικονομικές, πολιτικές, κοινωνικές, πολιτιστικές και εκπαιδευτικές επιβολές.

Η τουρκοκυπριακή κοινότητα δεν είναι σε θέση να διεκδικήσει το ίσο καθεστώς και τα δικαιώματα που αποκτήθηκαν το 1960. Παρόλο που είμαστε πολίτες της ΕΕ, δεν είναι δυνατόν να επωφεληθούμε από όλα τα δικαιώματά της εξίσου και δίκαια, επειδή το κεκτημένο δεν εφαρμόζεται στο Βορρά.

Το κεφάλαιο και οι πολιτικοί που επωφελούνται από το status quo στον Βορρά και την υπάρχουσα διαίρεση, εκφέρουν διαιρετικό λόγο, υποστηρίζοντας μια λύση «δύο κρατών» και συνεχίζουν, και στις δύο κοινωνίες, διαιρετικές πολιτικές με φασιστικές προκλήσεις. Ωστόσο, αυτές οι πολιτικές δεν εκφράζουν τις πραγματικές επιθυμίες της κοινωνίας των πολιτών, σε καμμιά από τις δυο πλευρές του διαχωρισμού.

Η πλειοψηφία και των δύο κοινοτήτων συνεχίζει να πιστεύει ότι το πλαίσιο των 6 σημείων που παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κ. Αντόνιο Γκουτέρες στο Crans Montana, εξακολουθεί να αποτελεί έναν ρεαλιστικό δρόμο προς τα εμπρός για την επίτευξη συνολικής λύσης στο Κυπριακό, με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών που απαιτούν πολιτική ισότητα σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία.

Μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα ότι οι συνομιλίες, οι οποίες πάγωσαν μετά το Crans Montana το 2017, πρέπει να ξαναρχίσουν και να συνεχιστούν, και να προστατευθούν τα κέρδη και το κοινό έδαφος. Πιστεύουμε ότι και τα Ηνωμένα Έθνη θα κάνουν προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση και θα λάβουν υπόψη την αληθινή βούληση των κοινοτήτων στην Κύπρο.

Αγαπητοί σύντροφοι, αγαπητή κα Cuellar,

Οι πολεμιστές της ειρήνης που αγωνίζονται για την ειρήνη στο νησί μας εδώ και 60 χρόνια, όπως ο αγαπητός Τάκης [Χατζηδημητρίου], θέλουν να δουν ειρήνη από τώρα και στο εξής.

Εμείς οι Κύπριοι θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας μια χώρα ειρήνης και ηρεμίας στα παιδιά μας και τις μελλοντικές μας γενιές, όχι μια χώρα όπου τα παιδιά δολοφονούνται, ο ανθρωπισμός καταστρέφεται και οι πόλεμοι φέρνουν πόνο και καταστροφή, όπως επαίσχυντα συμβαίνει αυτή τη στιγμή δίπλα μας.

Για το λόγο αυτό, θα ήθελα να υπογραμμίσω για άλλη μια φορά ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να ανθίσουν τα άνθη της ειρήνης με την ομοσπονδιακή λύση στη χώρα μας, καθώς σας χαιρετίζω όλους για άλλη μια φορά με ελπίδα και πάθος για ειρήνη στο νησί μας.

 

* https://www.ktoeos.org/iki-toplumlu-baris-inisiyatifinin-yuvarlak-masa-toplantisi-gerceklesti.html

(μετάφραση: Σοσιαλιστική Έκφραση)